Rolady ze zdrowego mięsa wzbogacam o 2 składniki. Danie smakuje, jak z najlepszej restauracji
Jeśli często sięgacie po mięso, zadbajcie o to, by było chude. Tłuszcz pochodzenia zwierzęcego nie jest bowiem zdrowy. A to dlatego, że zawiera nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol, które nie wychodzą nam na zdrowie. Z tego powodu zaczęłam sięgać po mięso indycze. Jest ono uważana za jedno z najzdrowszych. Często robię z niego na obiad proste i szybkie rolady.
Dlaczego mięso indycze jest zdrowe?
Mięso z indyka uznawane jest za jedno z najzdrowszych. A to dlatego, że dostarcza pełnowartościowego białka, a przy tym stosunkowo niedużo tłuszczu i kalorii. Najchudszą częścią indyczego mięsa jest pierś, która w 100 g zawiera tylko 1-2 g tłuszczu. Dzięki temu mięso to dostarcza też niewiele cholesterolu.
Indycze mięso stanowi też dobre źródło witamin z grupy B, które doskonale wpływają na układ nerwowy i pracę mózgu. Poza tym dostarcza sporych ilości: fosforu – wzmacnia kości i zęby, cynku – zwiększa odporność i selenu – chroni przed działaniem wolbych rodników i wzmacnia odporność. Ma też niską zawartość sodu.
Mięso indycze jest też lekkostrawne i ma niski indeks glikemiczny. Z tego powodu jest dobrze tolerowane przez osoby będące na diecie i o wrażliwym układzie pokarmowym. Korzystnie wpływa także na cukrzyków.
Jak zrobić rolady indycze?
Rolady indycze robię z piersi indyczej. To delikatne mięso łatwo jest pokroić w plastry. Po delikatnym rozbiciu, nadziewam je serem, zwijam, owijam szynką i piekę w sosie. Wystarczy ok. 30 minut pobytu w piekarniku, by obiad był gotowy do podania.
Przepis: Rolady indycze
Rolady z piersi indyka z serem i szynką pieczone w sosie śmietanowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 515 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry piersi z indyka
- 4 ząbki czosnku
- tymianek
- 2 łyżki oleju
- 150 g sera z niebieską pleśnią
- 4 plastry szynki
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 kieliszek białego wina
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPlastry mięsa lekko rozbij kuchennym młotkiem. Natrzyj je zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą. Posmaruj olejem, odstaw na co najmniej godzinę.
- Formowanie roladSer pokrój w długie słupki. Ułóż je na jednym końcu płata mięsa, zwiń roladę. Każdą owiń plastrem szynki, by się nie rozwijała. Rolady zepnij wykałaczką, ułóż w naczyniu do zapiekania.
- Pieczenie roladRolady podlej śmietanką doprawioną solą, pieprzem i tymiankiem i wymieszaną z winem. Piecz 30-35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
W jakim sosie zapiekać rolady indycze?
Rolady indycze zwykle zapiekam w sosie śmietanowym. Można do niego dodać trochę startego sera, by sos szybciej zgęstniał. Jednak o wiele zdrowszym, bo mniej kalorycznym będzie sos pomidorowy. Najszybciej robi się go z przecieru pomidorowego, który warto doprawić zmiażdżonym ząbkiem czosnku i ziołami.